Мова
uk Ukrainian

Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою

27.06.2018

ОБГОВОРЕННЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ДИРЕКТОРА КОЛЕДЖУ В.С.ПЕТРОВИЧА

26 червня 2018 року в навчальному закладі відбулася нарада, на якій відбулося обговорення та оцінювання діяльності директора коледжу В.С.Петровича шляхом відкритого голосування членами педагогічного колективу за результатами звіту керівника.

ЗВІТ

директора Державного навчального закладу «Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою»

Петровича Василя Сергійовича

( 2013-2018 роки)

1.Загальна характеристика навчального закладу

Колектив коледжу налічує 220 осіб.

З них: цивільних педагогічних працівників 202; військових 51 Заслужений працівника освіти України, 2 Заслужених працівника культури України.

Викладачів 63: Відповідно викладачів-методистів 5, старших викладачів 10, спеціалістів 14; вищої категорії 22Iкатегорії 5II категорії 7.
Майстрів виробничого навчання 59I категорії – 9, II категорії – 21 чол, спеціалістів 29.
Фахівців 30. Адміністративно-господарський склад складає 68 осіб.
Для здійснення  освітнього процесу заклад має у підпорядкуванні 5 навчально-виробничих, 1 начально-побутовий та 7 допоміжних приміщень, загальна площа яких складає понад 20 000 квадратних метрів, у тому числі гуртожиток розрахований на 192 койко-місця (у складі учнівського гуртожитку є готель для відряджених до столиці освітян на 30 койко-місць).
Контингент учнів складає 1078 з них 288 курсантів.
Навчання учнів здійснюється за робітничими професіями широких кваліфікацій, а кращі учні мають можливість здобути освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста.

Напрямки навчання:

–          інформаційні технології;
–          готельне господарство і туризм;
–          автосервіс;
–          діловодство;
–          телекомунікації, зв’язок;
–          металообробка;
          радіотехніка.

Педагогічним колективом здійснюються заходи щодо запровадження підготовки за професіями широких кваліфікацій «Майстер службової кінології» та «Майстер з монтажу і обслуговування систем альтернативної енергетики». Перша внесена до Державного класифікатора професій на основі підтримки зацікавлених сторін і у першу чергу силових структур, які і вносили пропозиції до кваліфікаційної характеристики та погоджували її.

Розуміючи зміни у Світовому освітньому просторі колектив взяв курс на модернізацію, у першу чергу, змісту професійної освіти, зміни типу навчального закладу, модернізацію ресурсної бази, і почав це робити не сьогодні.

2.Модернізація змісту професійної освіти

(Запровадження сучасних, привабливих для споживача професій).

Розуміючи наближення реформ в освіті України та передбачаючи оптимізацію мережі, колектив прийняв рішення до суттєвих реорганізацій.

Ініціатива щодо зміни статусу нашого закладу освіти підтримана столичним органом управління освітою та Міністерством освіти і науки України.

Міжрегіональне вище професійне училище зв’язку реорганізоване у Державний навчальний заклад “Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою”.

Першим професійним коледжем став наш столичний навчальний заклад. Для цього необхідно було створити відповідні передумови та мати підтримку органів управління. Ще на останньому з’їзді освітян України було прийняте рішення оптимізувати перелік робітничих професій та переглянути і розробляти нові професійні і відповідно освітні стандарти.

Наш навчальний заклад не став очікувати вказівок та розпочав активну роботу з їх розробки та запровадження. Перші два – розроблено за сприяння фахівців з Німеччини, решта за цією методикою.

Споживач (батьки та їх діти) сприймають професію по назві, а потім за змістом (повинен знати та уміти), тому формуванню назви професії приділялось велика увага, організовувався діалог з роботодавцями, рішення по назві та змісту приймалось разом. Так запроваджено підготовку за робітничими професіями широких кваліфікацій:

– офіс-адміністратор;
– майстер готельного обслуговування;
– адміністратор програм радіо і телебачення.

Проведена велика робота робочих груп (розроблений проект кваліфікаційної характеристики, організовані консультації з роботодавцями) та внесена до Державного класифікатора робітнича професія широких кваліфікацій «Майстер службової кінології»  споріднена з військово-обліковою спеціальністю.

Здійснюється робота та підготовлено 90% матеріалів для ліцензування відповідного виду діяльності.

Ведеться діалог з керівництвом Державної прикордонної служби України щодо підготовки «Молодших інспекторів прикордонної служби України» (експеримент – один навчальний взвод).

У стадії підписання договір про співпрацю та вже є замовлення на інші види підготовки.

Окремо відзначаю проект «СОНЯЧНИЙ КОЛЕДЖ», що передбачає  започаткування підготовки за професією широких кваліфікацій «Майстер з монтажу та обслуговування систем альтернативної енергетики» та  запровадження ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ у навчальних закладах міста.

Робоча група під головуванням начальника управління ПТО міста за підтримки Департаменту освіти і науки розробила попередній проект, проект кваліфікаційної характеристики та іде шляхом внесення назви професії до класифікатора професій, затвердження кваліф.характеристики та ліцензування такого виду освітніх послуг.

Власними силами розроблено проект модернізації одного з приміщень (вул.. Гарматна,10) для створення майстерні-лабораторії високого рівня. Оголошені торги та планується виконати загальнобудівельні роботи до 25 серпня 2018р. за власні кошти (загальна вартість робіт 1,5-2,0 млн. грн..).

Якщо місто в особі органу управління задекларує початок такої підготовки (Майстер з монтажу та обслуговування систем альтернативної енергетики), уже в цьому році, то є можливість отримати допомогу від ПОЛЬЩІ. Коледж включений до проекту за згодою Міністерства закордонних справ ПОЛЬЩІ (підготовку можна розпочати за експериментальними навчальними планами, створивши на базі коледжу експериментальний майданчик-центр енергозберігаючих технологій) та паралельно вести роботу з ліцензування освітньої послуги.

До речі апробація стандарту обовязково передбачає внесення змін до каліф.характеристики, навчальних планів тощо. В Україні такої професійної підготовки не здійснює жоден навчальний заклад крім університетів та безпосередньо виробників і організацій, що обслуговують системи.

Окремо маю згадати створення першого в Україні професійного навчального закладу нового типу ПРОФЕСІЙНИЙ КОЛЕДЖ з посиленою військовою та фізичною підготовкою (подібного типу навчальних закладів не існувало у колишньому Радянському Союзі та незалежній Україні).

Дехто навіть у профільному міністерстві скептично сприймав це починання – впровадження військово-фізичної підготовки у столичній професійній освіті.

У непростих умовах вдалося зробити майже неможливе і досягнуті результати переконали опонентів.

Колектив довів перспективність та життєвість проекту, створили додаткове джерело комплектування посад рядового та сержантського складу Збройних сил України й інших військових формувань фахівцями гостродефіцитних спеціальностей.

Керівництво держави підтримало ініційований столичною професійною освітою пілотний проект Указом Президента України від 03. 05. 2017року  №126/2017 «Про перелік посад, що заміщуються  військовослужбовцями Збройних сил України, інших  військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення у державних органах, на підприємствах, в установах, організаціях, а також державних та комунальних навчальних закладах та граничних військових звань за цими посадами» для кадрового забезпечення навчальних взводів визначено перелік із 21 військової посади. Надано відлік нового етапу літопису навчального закладу, освітній процес в якому спрямовано на досягнення принципово нового рівня національно-патріотичного виховання молоді і створення системи підготовки професійного та мотивованого персоналу – сучасної плеяди патріотів України.

До коледжу Міністерством оборони України відряджено 5 офіцерів, які мають досвід практичної роботи з особовим складом, бойовий досвід та відповідають вимогам щодо здійснення педагогічної діяльності. Такий заклад може стати одним із центрів (опорним) у національно-патріотичному вихованні молоді.

3.Модернізація та оновлення навчально-виробничої бази

Розуміючи те, що культури та якості у навчальному процесі і формуванні освітнього середовища можна досягти створивши сприятливі умови для кожного учасника освітнього процесу, колектив тримає курс на поетапну модернізацію будівель та окремих приміщень зокрема, оздоблюючи зовнішні види (зустрічають по вбранню, а проводжають за розумом або змістом), колектив створює імідж, що формує привабливість. Нам це вдається адже щорічний прийом на навчання складає понад 600 осіб. Додатковим мотиватором є можливість продовження навчання у коледжі, університетах та інститутах за принципом ступеневості. Так коледж має укладені угоди з Одеською національною академією зв’язку ім.О.С.Попова, Військовим інститутом телекомунікацій та інформатизації, Національним університетом біоресурсів і природокористування, Університетом «Україна», Національним університетом культури та іншими.

Основним учасником освітнього середовища є здобувач освітніх послуг.

Так за останні пять років було здійснено низку суттєвих кроків та доведено заклад до оптимального рівня за потужністю.

Оптимізація і приєднання ліцею “АВІАНТ» додали клопотів колективу, але вдалося зберегти матеріальну базу ліцею та його колектив. Вдалося, залучивши спонсорів (Приватбанк та Снєжка), пофарбувати зовні їдальню та значну фасадну частину корпусів, привести до належного стану каналізаційну систему, що створювала значні незручності для учасників освітнього середовища, розпочато та на 50% виконано ремонтні роботи у їдальні переважно за власні кошти, і найголовніше, уже два роки в ній харчуються учні-сироти та курсанти, які уклінно вдячні Управлінню і Департаменту освіти, а також громаді столиці за виділені кошти.

Відремонтовано три аудиторії, модернізовано майстерню для радіомонтажників та електромонтажників, до 25 серпня поточного року буде освоєно понад 700 000 грн власних коштів для модернізації майстерні-лабораторії «МОНТАЖ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ СИСТЕМ АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ» (потреба близько 2млн.), придбано діагностичне  обладнання у майстерню ДІАГНОСТИКА ТА РЕМОНТ ЕЛЕКТРОННОГО УСТАТКУВАННЯ АВТОТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ (власні кошти). У цьому році буде закуплено діагностичний стенд (розвал сходження коліс (понад 100 000 грн власних коштів).

За програмою, яка частково є складовою столичної, розробленої колективом планується облаштування так необхідної смуги перешкод, пристойного паркану. Дуже хотілось би  надбудувати гуртожиток готельного типу для курсантів (вартість біля 10 млн., але відпала б необхідність ремонту даху, економія…). Облаштовано приміщення для відділення військово-фізичної, військово-професійної підготовки (власні кошти), завершуються роботи з ремонту КПП (контрольно-пропускний пункт), як необхідна складова для виконання навчальних планів групами з посиленою військово-фізичною підготовкою, споруджено пам’ятник та оформлено АЛЕЮ ГЕРОЇВ. Закуплені столи та стільці (15 та 90 відповідно) для їдальні із масиву дерева. Це не весь перелік того, що зроблено у відділені за адресою вул. Гарматна,10.

Відділення 1 за адресою бул. Т. Шевченка,56 є центральним офісом коледжу та знаходиться під більш інтенсивним наглядом громадян столиці і не тільки та вимагає ще більшого догляду (фасад, квітники, рекламні банери, підсвітки, бігучі стрічки тощо (хочеться краще та кругом рветься) намагаємося балансувати у межах можливостей.

Відремонтували та меблювали три блоки гуртожитку. Доповнили відеомережу відеокамерами (безпека учнів та збереження майна), завдяки фінансуванню Київською громадою та частково власним коштам взяли курс на термоізоляцію і енергоефективність (все що ремонтуємо утеплюємо). Замінили майже 100% вікон та вітражів на пластикові 1008 кв.м. (орієнтовна сума 1512000 грн. Завдяки виділеним коштам закупили та встановили світлодіодні лампи та пристрої на суму більш як 100 000 гривень, за власні ще на 250 000 грн. 

Відремонтували (модернізували) коридор третього поверху (Бул Т.Шевченка,56) на суму 876000 грн.

Долучились до проекту САМБО У КОЖНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД та облаштували за кошти Федерації самбо борцівський зал (біля 100 000грн.).

На умовах співпраці розпочала роботу спортивна секція САМБО.

Модернізовано, мебльовано і оснащено кабінет математики (126000 грн.) (бул.Шевченка54/1), майстерню для підготовки адміністраторів програм радіо і телебачення (256000 грн.). Завершено ремонт та оснащення кабінету історії (199700 грн.). За власні кошти закуплено комп’ютерної та іншої техніки на суму 1270287,58 грн.

В основному власними силами ведуться роботи з облаштування будинку вчителя та його інфраструктури, як навчально-тренувального центру для навчальних взводів проведення навчально-польових зборів та занять з відповідної підготовки.

Колектив професійного коледжу модернізує навчальну базу за принципом максимальної наближеності до умов виробництва і сфери послуг, створюючи навчально-виробничі центри (дільниці) а саме:

    –      навчально-виробничий центр з металообробки на заводі «РАДАР» (включає в собі майстерню верстатників, слюсарів, аудиторію для проведення  інструктажів, роздягальні, душові тощонавча;
– навчальне поштове відділення зв’язку;
– навчальний готельно-туристичний комплекс;
– навчальна телерадіостудія (виходить в ефір з власною радіопередачею «МИ УКРАЇНЦІ»);
–   навчальне відділення військової та фізичної підготовки;
– центр професійно-педагогічної майстрності за профілем ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ (підвищення кваліфікації пройшли біля 450 педагогів з усієї України);
–  у рамках проекту СОНЯЧНИЙ КОЛЕДЖ планується створення центру ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ.

ДНЗ «Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою» налічує 376 комп’ютерів. Це показник, який перевершує можливості більшості вищих навчальних закладів. Загальна кількість у локальній мережі з доступом до Інтернету – 330. Навчальний заклад має 3 канали подачі інтернет-послуг.

4.Наші освітньо-виховні проекти

Майбутнє – магічне слово, у якому приховані таємничість та невідомість. Кожен будує своє власне життя так, як вважає за потрібне, але все ж таки усвідомлює – без минулого немає майбутнього.

За часи літописної історії  навчальний заклад дав путівки у життя понад 70000 випускникам. Скільком людським долям заклад став дороговказом? Виходячи із важливості нашої ролі у житті людини і намагаємося будувати роботу та створювати якісне освітнє середовище.

Відстаємо уже сьогодні у порівнянні з європейцями, відстає вся держава, тому сьогодні повинні робити те, про що інші завтра почнуть мріяти, так хочемо.

Чи вдається? Далеко не завжди.

Перший народний оркестр ударних інструментів «КИЯНКИ», перший народний духовий оркестр «ЛИБІДЬ», але це до звітного періоду.

Тепер створений взвод барабанщиків, працює 16 гуртків та секцій, створенні навчально-виробничі дільниці та центри, виходить в ефір власна радіопередача «МИ УКРАЇНЦІ», традиційно як невід’ємна частина навчального процесу проводяться тижні презентації кожного з напрямків професійної підготовки з використанням методик цікавих, у тому числі самостійно-пізнавальних для учнів і курсантів. До прикладу – остання телепередача на сайті коледжу як складова тижня презентації ІТ.

Створена інституція учнів-лаборантів, що дає можливість залучати їх до навчання інших та підтримувати інфраструктуру, мережі закладу у ефективно робочому стані (така участь тільки за бажанням та за згодою батьків).

Виховання базується на принципах демократизму, прозорості поваги взаємної, важлива роль відводиться родинній повазі та знанню історії власної родини. Намагаємося створити колектив-родину. Через вшанування відомих Українців і нинішніх  Героїв показуємо, що вони можуть бути такими ж – відомими не народжуються, а стають. Ви формуєте імідж навчального закладу своїми успіхами, від вас залежить майбутнє Ваше і нашої України.

Найціннішими нашими проектами стали:

1.Створення професійного коледжу (три в Україні, столичний – перший).
2.Започаткування військово-професійної, військово-фізичної підготовки.
3.Ініційований, підтриманий та підписаний Президентом України Указ.
4.Відновлення роботи їдальні та харчування курсантів за сприяння органів управління освітою і Київської громади.
5.Започаткування професійної підготовки за робітничими професіями широких кваліфікацій, кожна як окремий проект:

 – офіс-адміністратор;
 – майстер готельного обслуговування;
 – адміністратор програм радіо і телебачення;
 – майстер службової кінології (у впровадженні);
 – молодший інспектор прикордонної служби   (у впровадженні);
– майстер з монтажу і обслуговування систем альтернативної  енергетики (у впровадженні).

6.Модернізація і створення майстерні-лабораторії з використання сонячної енергії (складової проекту СОНЯЧНИЙ КОЛЕДЖ).
7.Створення навчального містечка (смуга перешкод, паркан, КПП, гуртожиток готельного типу (частково у роботі).
8.Створення спортивно-тренажерної зали (бул. Т. Шевченка,27 із залученням коштів інвесторів, перемовини ведуться).

 Результати рейтингового оцінювання діяльності закладу з 2013 по 2017 роки:

         2013 рік  Диплом І ступеня, кубок
         2014 рік  Диплом І ступеня, кубок
         2015 рік  Диплом І ступеня, кубок
         2016 рік  Диплом І ступеня, кубок

Результати участі у ІІ етапі Всеукраїнських конкурсів професійної майстерності серед майстрів виробничого навчання з професії:

– оператор комп’ютерного набору – І місце         (2016 р.)
– токар     – ІІ місце       (2016 р.)

 Результати участі у ІІ етапі Міських конкурсів кабінетів спецдисциплін та майстерень:

– Майстерня обліковців бухгалтерських даних    – І місце;
– Майстерня радіомеханічних дисциплін              – ІІ місце;
– Майстерня агентів з туристичної діяльності     – І місце (2015  р.)
– Майстерня операторів з обробки інформації та програмного забезпечення    – І місце (2017 р.)

 Результати участі у Виставках, в т. ч. і міжнародних:

–          2013 рік – Диплом та золота медаль у Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2013» в номінації «Інноваційні підходи до формування професійної компетентності кваліфікованих робітників у сучасному професійно-технічному закладі освіти».
          2013 рік – Диплом та срібна медаль у виставці «Сучасна освіта в Україні – 2013» в номінації «Майбутнє і сьогодення закладів професійно-технічної освіти в напрямку співпраці з фірмами-роботодавцями»
          2014 рік – Диплом та золота медаль у Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2014» в номінації «Інноваційні підходи до формування професійної компетентності кваліфікованих робітників у сучасному професійно-технічному закладі освіти».
          2015 рік – Диплом та срібна медаль у виставці «Сучасна освіта в Україні – 2015» в номінації «Майбутнє і сьогодення закладів професійно-технічної освіти в напрямку співпраці з фірмами-роботодавцями»
–      2018 рік – Диплом та золота медаль у Тридцять третій Міжнародній спеціалізованій виставці «Освіта та кар’єра – 2018»

 5. Фінансування та використання коштів

           Надходження спеціального фонду в 2014 р. склали:      3985775,0 грн в т.ч. :

– від надання освітніх послуг                                           475774,0
– від надання послуг гуртожитку готельного типу         164444,0
– від виробничої практики учнів                                       450661,0
– решта від оренди приміщень                                                    

У 2014 році витрачено коштів із спеціального фонду на укріплення матеріально-технічної бази коледжу                                 852750,0.
Надходження спеціального фонду в 2015 р. склали       5675571,0 грн в т.ч.:
– від надання освітніх послуг                                           570230,0;
– від надання послуг гуртожитку готельного типу        180240,0;
– від виробничої практики учнів                                      595687,0;
– решта від оренди приміщень.

У 2015 році витрачено коштів із спеціального фонду на придбання матеріалів та поточні ремонти                                                                 2068536,0.

Придбано матеріалів на суму                                            1150000,0. в т.ч.
– комп’ютерна техніка 34 шт.                                            317000,0;
– побутова техніка для гуртожитку                                  19272,0;
– ліжка в гуртожиток 10 шт                                               18200,0;
– підручники в бібліотечний фонд                                    10836,0.

По бюджету розвитку:
– ремонт їдальні                                                                               514948,0
Надходження спеціального фонду в 2016 р. склали       6220986,0 в т.ч.:
– від надання освітніх послуг                                           558638,0;
– від надання послуг гуртожитку готельного типу    68220,0;
– від виробничої практики учнів                                     473403,0;
– решта від оренди приміщень.

У 2016 році витрачено коштів із спеціального фонду на укріплення матеріально-технічної бази коледжу:
– предмети, матеріали                                                       2854935,0;
– поточний ремонт                                                             509136,0;
– комп’ютерна техніка                                                       419806,0;
– капітальний ремонт їдальні                                         312198,0;

По бюджету розвитку:
– обладнання для їдальні                                                   358000,0;
– капітальний ремонт їдальні                                          1048759,0;
– заміна теплолічильника на Гарматній,10                 142000,0.

Надходження спеціального фонду в 2017 р. склали     8015347,0: в т.ч.:

– від надання освітніх послуг                                           469472,0;
– від надання послуг гуртожитку готельного типу         294280,0;
– від виробничої практики учнів                        561011,0;
– решта від оренди приміщень.

У 2017 році витрачено із спеціального фонду кошти на закупівлю предметів та матеріалів для коледжу  1421515,0

– поточний ремонт приміщень                                          1804511,0
– закуплено основних засобів (комп’ютери, холодильники, ліжка)    472007,0
– капітальний ремонт їдальні                                            554266,0

Надходження спеціального фонду в І кварталі 2018 р. склали 1976775,0  в т.ч.:
– від надання освітніх послуг                                           90434,0;
– від надання послуг гуртожитку готельного типу         63985,0;
– від виробничої практика учнів                                      154229,0;
– решта від оренди приміщень.

В І кварталі 2018 р із спеціального фонду витрачено:
 – на поточний ремонт кабінету історії                 199000,0.
– поточний ремонт КПП                                         122000,
– підсобне приміщення електромайстерні            46000,0;
– заміна вікон                                                           57000,0;
– закуплено матеріалів                                           371000,0.

Директор                                                                                         В.С.Петрович



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *



Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: